La Inspecció de Treball ha imposat una multa de 78,9 milions d’euros a l’empresa Glovo per tenir com a falsos autònoms repartidors, vulnerant els seus drets laborals. Concretament, se l’ha sancionat amb 63,2 milions a Barcelona i amb 15,7 milions a València. Per a Inspecció queda constatada l’existència de relació laboral entre Glovo i els repartidors, ja que existeix una dependència amb l’empresa al fixar les condicions en què s’ha de prestar el servei.
Entén provat que l’empresa no és una mera mitjancera entre els comerciants i els repartidors, sinó que presta serveis de repartiment i missatgeria.Aquesta sanció econòmica s’uneix a la de 2 milions d’euros que el mes de juliol se li va imposar pel mateix organisme i motiu a les ciutats de Lleida, Tarragona i Girona, així com a Sevilla.A més, el 19 de setembre del 2022 la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia d’Aragó va dictar la sentència núm. 638/2022. La resolució declara: “Existeix una relació laboral entre la mercantil Glovo i els repartidors afectats”, afegint, “per tant, una clara dependència, ja que la mercantil demandada impartia directrius, instruccions i indicacions de com s’havia de realitzar el repartiment, ja fos mitjançant una xarrada informativa a l’inici de la relació, ja fos posant a la seua disposició la documentació o remetent-la al web dels Glovers”.
Contra la sentència hi ha possibilitat de la presentació de recurs de cassació davant del Tribunal Suprem.El mes de juny d’aquest any el Tribunal Superior de Justícia del País Basc també va dictar una sentència en el mateix sentit. De la mateixa manera s’ha pronunciat el Tribunal Superior de Justícia d’Extremadura, que es basa en la sentència del Tribunal Suprem de 25 de setembre del 2020 que va manifestar que Glovo no era una mera mitjancera entre comerços i repartidors, exposant que existia una relació laboral entre ells, ja que l’empresa realitzava una veritable tasca de coordinació i organització del servei productiu.
El mes d’agost del 2021 va nàixer la coneguda com llei rider amb l’objectiu de poder garantir els drets laborals de les persones dedicades al repartiment en l’“àmbit de les plataformes digitals” i, per tant, per evitar la precarietat en la qual treballen.
Vist el panorama actual, i en el supòsit que us trobeu en una situació similar, us aconsellem que poseu el cas en mans d’un professional que pugui assessorar-vos i defensar adequadament els vostres drets.
Article publicat per Ana Huguet en el diari El Segre, premi aquí per accedir.